Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ο Γ. Ψαριανός στον ΑΘΗΝΑ 984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, μίλησε στις 14/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:
* Για την πρόταση της Ν. Μπακογιάννη περί ανάληψης πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό για προγραμματική συμφωνία με τη Δημοκρατική Αριστερά:

«Η κ. Μπακογιάννη έχει απόλυτο δίκιο. Θα μπορούσε πραγματικά ο κ. Σαμαράς να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Είχα κάνει και εγώ μια σχετική νύξη πριν από αρκετό καιρό, δύο φορές μάλιστα. Λέγοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει μια ευρύτατη πολιτική αποδοχή μέσα σ' αυτή τη Βουλή, ακόμα και από ένα μέρος ή και ολόκληρο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Τέξας. Πιο συγκεκριμένα με μια ευρύτατη πλειοψηφία, αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε μεγάλες, μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές που είναι απολύτως απαραίτητες και που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει πριν από τα τέσσερα χρόνια. Ορθά οι λεγόμενοι δανειστές, αυτοί οι "άθλιοι" ξένοι που θέλουν να μας "καταστρέψουν", ζητούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα από μόνοι μας θα έπρεπε να μπούμε σε μια σειρά».

Δημοσιογράφος: Άρα, σ' αυτό η Δημοκρατική Αριστερά είναι θετική. Δηλαδή, δέχεται να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση απ' ό,τι καταλαβαίνω...





Γ. Ψαριανός: «Βεβαίως. Εξαρχής ήταν θετική. Ο λόγος που αποχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά από την κυβέρνηση, νομίζω λάθος κατά τη γνώμη μου, ήταν ακριβώς αυτός. Θα εφαρμόζονταν σκληρά και άδικα μέτρα, θα προχωρούσαμε άδικα φορολογικά συστήματα και μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση έλεγε ότι "είναι άδικα, αλλά είναι προσωρινά. Αργότερα θα κάνουμε ένα πιο δίκαιο". Όχι να το κάνουμε από τώρα και να κάνουμε τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σ' αυτό λοιπόν ο κ. Σαμαράς πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία, διότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει όχι με 153, αλλά ούτε με 170 ή 160. Δεν αντέχει δεν μπορεί αλλά και δεν πρέπει. Είναι εγκληματικό να ληφθούν οριζόντια εξοντωτικά μέτρα σ' έναν κόσμο που έχει εξοντωθεί, ενώ κάποιοι, όχι μόνο δεν τους ακούμπησε αυτή η τρομερή κρίση, αλλά γίνονται και πλουσιότεροι».

Δημοσιογράφος: Αν ο κ. Σαμαράς αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, στη βάση αυτή που περιγράφετε και εσείς, θα πρέπει να είναι προϋπόθεση η αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού;

Γ. Ψαριανός: «Του προσώπου όχι. Του τρόπου όμως ναι. Δηλαδή, ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Μπορεί να το κάνει αυτό, εκπροσωπώντας μια κυβέρνηση με ευρύτατη πλειοψηφία και με τη Δημοκρατική Αριστερά και με άλλους βουλευτές, ίσως και με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όχι τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους 12 - 15, πόσοι θα είναι σε λίγο. Και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επίσης. Θα το ήθελα αυτό προσωπικά και θα έπρεπε να επιδιωχθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να σκεφτεί προς αυτή την κατεύθυνση. Να στηρίξει και να θέσει όρους γι' αυτή την κοινή πολιτική που πρέπει να επιδιωχθεί, η οποία είναι προς όφελος της χώρας και όχι προς όφελος κάποιου κόμματος ή κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, πρέπει να το κάνει και μπορεί. Αν δεν μπορεί, πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία και ας συζητηθεί και το όνομα του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, τύπου Παπαδήμου, Πικραμμένου και Κωνσταντινόπουλου».

Δημοσιογράφος: Τεχνοκράτη εννοείτε;

Γ. Ψαριανός: «Όχι οπωσδήποτε».

Δημοσιογράφος: Η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση, για να επανέλθει στο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερα;

Γ. Ψαριανός: «Δεν είναι όλοι έτοιμοι. Αλλά θα ετοιμαστούν. Δεν έχει σημασία αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Έχει σημασία αν πρέπει να το κάνουμε. Αν δεν είμαστε έτοιμοι, ας ετοιμαστούμε ή ας κάνουμε στην άκρη, για να έρθουν κάποιοι πιο έτοιμοι. Αυτή τη στιγμή, η συζήτηση που γίνεται για την κεντροδεξιά, πρέπει να προχωρήσει. Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις, την καχυποψία κάποιων στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς ή και άλλων που είναι καχύποπτοι και περίεργοι και δεν θέλουν. Υπάρχει μια λογική στην Ελλάδα "θέλουμε το δικό μας μικρό μαγαζάκι, να το ελέγχουμε". 3% περίπου καλά είναι. Άντε μέχρι 4,5%».

Δημοσιογράφος: Φωτογραφίζετε την ηγεσία του κόμματος σας, στην οποία ανήκετε όλοι;

Γ. Ψαριανός: «Όχι. Δεν σκέφτεται έτσι ο κ. Κουβέλης. Προσέξτε. Αλλά υπάρχουν στελέχη από το πολιτικό γραφείο που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο και φοβούνται ότι θα χαθούμε σ' ένα ευρύτερο σχήμα».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία για μια άλλου τύπου κυβέρνηση, με μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, χωρίς εξοντωτικά και άδικα για τον κόσμο μέτρα».


από το http://www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου