Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η Ευρώπη και τα τσαρούχια ---του Ορέστη Καλογήρου, καθηγητή ΑΠΘ

Τις ημέρες αυτές συζητήθηκε πολύ η ατυχής κατάληξη της συνέντευξης έλληνα πολιτικού σε γερμανό δημοσιογράφο, ανταποκριτή μεγάλης και έγκυρης γερμανικής εφημερίδας.


Το συμβάν αυτό φανέρωσε για ακόμη μία φορά το μεγάλο πολιτισμικό χάσμα που χωρίζει τις ελληνικές ελίτ από τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το φαινόμενο είναι παλιό και διαχρονικό, παρότι δεν αφορά το σύνολο του πολιτικού προσωπικού. Έγινε όμως πολλές φορές τροχοπέδη σε ζωτικά εθνικά συμφέροντα αλλά και σε χαμηλότερα επίπεδα εκπροσώπησης. Ο γράφων δεν έχει μνήμες και βιώματα από το προ της δικτατορίας πολιτικό προσωπικό. Αυτά αρχίζουν με τις πολλές γελοίες εικόνες επίορκων αξιωματικών που κατέλαβαν θέσεις πρωθυπουργών και υπουργών, που εκτός από τη στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού βαρύνονται και με κατωτάτης ποιότητας διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Μετά τη δικτατορία και ιδιαίτερα μετά την πλήρη ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ χιλιάδες υψηλά, μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη, κυβερνητικά, κομματικά, διοικητικά, συνδικαλιστικά, αυτοδιοικητικά, χρειάστηκε να συμμετάσχουν σε συμβούλια κορυφής, σε επιτροπές, σε ομάδες εργασίας κάθε είδους.



Χωρίς καμία πρόθεση γενίκευσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η επί δεκαετίες εκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή και κυρίως στα ευρωπαϊκά φόρα δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις και στους διεθνείς κώδικες επικοινωνίας. Η τήρηση των κωδίκων πολιτικής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής συμπεριφοράς δεν είναι «ξενόδουλη» πράξη και η παραβίασή τους ούτε «μαγκιά» συνιστά ούτε τα συμφέροντα της χώρας προωθεί. Κατά κανόνα η παραβίαση των κωδίκων πηγάζει από έντονη ανασφάλεια, από ελλιπή έως ανύπαρκτη γνώση του αντικειμένου, από κακώς εννοούμενη «εθνικά υπερήφανη στάση», από αφόρητη εσωστρέφεια και αυτοαναφορικότητα αλλά και από απουσία σεβασμού απέναντι στον κάθε φορά συνομιλητή. Αντίθετα η τήρηση των κωδίκων βοηθά στην άρση των παρεξηγήσεων και των καχυποψιών, δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης, προωθεί εν τέλει την ουσία των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων. Φυσικά όλα διευκολύνονται, όταν υπάρχει η γνώση περισσότερων της μιας από τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες. Ακόμη κι αν ο συνομιλητής είναι κακοπροαίρετος ή προκατειλημμένος, μάλλον ιδιαίτερα τότε, είναι η τήρηση των διεθνών κωδίκων επικοινωνίας που θα τον φέρει σε δύσκολη θέση και θα τον αναγκάσει να αναδιπλωθεί και να σεβαστεί τον έλληνα συνομιλητή του. Συμπεριφορές που στη βάση τους αντανακλούν περιθωριακές, συμπλεγματικές και ανασφαλείς αντιδράσεις πάντα φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, παρότι φαντάζουν σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ακροατήριο ως «αντίσταση». Εν τέλει ο πολιτικός αρχηγός που προαναφέρθηκε με τη συμπεριφορά του έβλαψε τον εαυτό του, το κόμμα του και τη χώρα. Ένα τμήμα της νέας γενιάς είναι απόλυτα εξοικειωμένο με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κώδικες και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ο γράφων έχει διατυπώσει παλαιότερα την πρόταση για τη συγχρηματοδότηση από την πολιτεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Έρασμος» της Ε.Ε. της υποχρεωτικής παραμονής για τουλάχιστον ένα εξάμηνο κάθε φοιτητή σε πανεπιστήμιο μιας άλλης χώρας οποιασδήποτε ηπείρου. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να σχηματιστεί μία γενιά που θα μπορεί να κοιτάζει το συνομιλητή της στα μάτια και να υπερασπίζεται πραγματικά τη χώρα.


από το http://www.makthes.gr

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα! Έχουμε μόνιμο πολιτιστικό έλλειμμα ακόμα και στην πολιτική ελίτ της χώρας μας. Τις ίδιες διαπιστώσεις ελλείμματος αναφοράς σε κοινούς κώδικες συμπεριφοράς έχω καταγράψει κι εγώ, συμμετέχοντας σε διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαι αισιόδοξος πως με την κινητικότητα των νέων κυρίως και την ένταξή τους σε διακρατικές συνεργασίες, θα έχουμε μια νέα βάση αμοιβαιότητας στο μέλλον. Θα βοηθούσε πολύ αν η νέα γενιά είχε στο σχολείο και μια ηθική αποκατάσταση, απόρροια μιας παιδείας που δεν στοχεύει στη βαθμοθηρία και μετατρέπει τους υποψήφιους σε εκπαιδευμένες μαϊμούδες για τα τσίρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή