Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Η αναγκαία αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και η υποκρισία του πολιτικού συστήματος

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και στις περιπτώσεις οργανισμών που κατά καιρούς ηγήθηκαν άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα, αυτοί ‘ξηλώθηκαν’ για να μπουν στη θέση τους κομματικά στελέχη, τις περισσότερες φορές αποτυχόντες υποψήφιοι πολιτευτές (πρώην νομάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές κλπ), καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας. Ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει δυστυχώς και η ΔΗΜΑΡ, η οποία όσο ήταν στην κυβέρνηση, αντί να προωθήσει ένα ανοιχτό σύστημα διακυβέρνησης υπερασπίστηκε και υπηρέτησε την αναχρονιστική λογική του παλαιοκομματικού κράτους. Ευθύνη έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς είναι απρόθυμη να προωθήσει οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή και να συγκρουστεί με τα πάσης φύσεως συντεχνιακά συμφέροντα, βολευόμενη στην καταγγελία των μνημονίων.


Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής είναι ανυπολόγιστες στην προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης, που τα τελευταία τρία χρόνια ταλανίζει τη χώρα και θέτει από καιρού εις καιρόν υπό αίρεση την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.


Αποκορύφωμα της λειτουργίας του παλαιοκομματικού κράτους, είναι η τοποθέτηση του Χρ. Παπουτσή ως εκπροσώπου της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ακολούθησε το διορισμό του Ε. Αντώναρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για διορισμούς ανθρώπων, που τα προσόντα τους ελάχιστη σχέση έχουν με τις απαιτήσεις των θέσεων στις οποίες τοποθετήθηκαν: θέσεις κομβικές ως προς τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του “επιχειρείν” και την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας

Τέτοιες παλαιοκομματικές λογικές, όχι μόνο είναι ανάξιες της δεινής θέσης που βρίσκεται η χώρα μας, αλλά ενισχύουν και την απαξιωτική εικόνα της πολιτικής από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ιδιαίτερα από τους νέους οι οποίοι ολισθαίνουν όλο και πιο πολύ προς την υιοθέτηση ακραίων πολιτικών θέσεων. Η ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος είναι τεράστια.

Αίτημα μας είναι η ριζική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου τομέα, ώστε αυτός να καταστεί αποτελεσματικός και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Ο τρόπος όμως με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρόκληση (κλείσιμο οργανισμών και κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων δημοσίων υπαλλήλων χωρίς κανένα ορθολογικό σχεδιασμό, στελέχωση του κράτους με παλαιοκομματική λογική) αφενός δεν πείθει για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, αφετέρου υπονομεύει κάθε προσπάθεια για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

από το http://thinkpi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου