Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αφιέρωμα του TIME στον Γ. Καμίνη

Αφιέρωμα στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, επιχειρεί η διαδικτυακή έκδοση του TIME, αναφέροντας στον τίτλο του, ότι αποτελεί μια νηφάλια φωνή σε μία πόλη των άκρων.

Το ΤΙΜΕ σημειώνει ότι ο Γιώργος Καμίνης έχει ανοίξει μέτωπα τόσο με την νεοεμφανιζόμενη νεοναζιστική ακροδεξιά όσο και με εξτρεμιστικά κομμάτια της Αριστεράς, με τους οποίους βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε μία σειρά από θέματα, όπως είναι τα συσσίτια του μίσους, μόνο για έλληνες, ή τις καταλήψεις κτιρίων.


http://world.time.com/2013/07/12/the-mayor-of-athens-a-sober-voice-in-a-world-of-extremes/#ixzz2YtxiEXFh

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο του TIME

Ο Γιώργος Καμίνης, ο χαμηλών τόνων δήμαρχος της Αθήνας, επισκέφτηκε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια προκειμένου να συζητήσει την προταθείσα από το υπουργείο νομοθετική πρόταση για τον κανονισμό που θα διέπει τις μικρές διαδηλώσεις στην Αθήνα.

Ο κ. Καμίνης, ένας μετριοπαθής αριστερός, συνταγματολόγος, δεν είναι υπέρ της καταστολής της διαφωνίας, αλλά έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του. ´Εμποροι και ξενοδόχοι στο κέντρο της πόλης, διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό για τη συχνότητα με την οποία το κέντρο της Αθήνας κλείνει, εξαιτίας των συγκεντρώσεων μερικών δεκάδων ανθρώπων (796 συγκεντρώσεις με λιγότερο από 2000 συμμετέχοντες τον περασμένο χρόνο), αλλά και τη ζημιά που προκαλείται στις επιχειρήσεις τους όταν μεγαλύτερες διαδηλώσεις ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

” Ο καθένας έχει δικαιώματα – και οι διαδηλωτές και οι καταστηματάρχες στο κέντρο. ´Ετσι λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία”, λέει ο κ. Καμίνης, καθισμένος στο ψηλοτάβανο σαλόνι του δημαρχιακού μεγάρου. Αλλά η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες. Η πολιτική της είναι έντονα πολωμένη ανάμεσα στους αναθαρρημένους εξτρεμιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς. ´Οσο περισσότερο η οικονομική κρίση της χώρας βαθαίνει, τόσο κάθε στρατόπεδο γίνεται ανάλγητο – και μη ανεκτικό – στα αιτήματα και στις αξίες του άλλου.

Η Αθήνα είναι ο τέλειος μικρόκοσμος αυτού. Ο κ. Καμίνης, ο οποίος δεν είχε ποτέ ανάμειξη στα πολιτικά των κομμάτων, επιλέχθηκε το 2010 από τον Συνασπισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της φιλελεύθερης Δεξιάς, για να τεθεί αντιμέτωπος με το μη δημοφιλές κατεστημένο. Η νίκη του δεν ήταν η μόνη έκπληξη σε αυτήν την αναμέτρηση. Ηταν επίσης, η πρώτη φορά που οι φιλο-νεοναζί του κόμματος της Χρυσής Αυγής κατέλαβαν θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, ένα κρίσιμο βήμα στην επακόλουθη ανάδειξη τους σε εθνικό επίπεδο. Εκτός απο αυτούς, στο δημοτικό συμβούλιο συμμετείχαν και τρεις παρατάξεις με μαρξιστική προέλευση.

Μέσα σε ένα κλίμα που στερείται πολιτικής συναίνεσης, ο κ. Καμίνης βρέθηκε συχνά μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Προκάλεσε την οργή της Αριστεράς για τη στάση του σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, προς το τέλος του περασμένου έτους, ενάντια στους παλαιάς κοπής αναρχικούς καταληψίες στο κέντρο της πόλης. Αλλά επίσης, και η ακροδεξιά του επιτέθηκε με εξίσου φαρμακερό τρόπο. Φέτος, την Μεγάλη Πέμπτη, απέτρεψε την Χρυσή Αυγή να διανείμει τρόφιμα μόνο σε Έλληνες, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Κοινοβούλιο. Ως απάντηση, ένας από τους κοινοβουλευτικός εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να χειροδικίσει εναντίον του στο δημοτικό Κόμβο Αλληλοβοήθειας, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. ” Για μένα, το γεγονός οτι και τα δυο άκρα κραυγάζουν εναντίον μου είναι η απόδειξη οτι κάνω κάτι σωστά “, λέει ο δήμαρχος.

Η άνοδος των εξτρεμιστικών πολιτικών στην Αθήνα είναι ένα σύμπτωμα της πρωτόγνωρης δημοσιονομικής και κοινωνικής πρόκλησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πριν απο την κρίση θεωρείτο προπύργιο της διαφθοράς, που συντηρούνταν από την κεντρική κυβέρνηση και από πόρους της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης. Αλλά οι όροι της διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας συμπεριελάμβαναν δραστικές περικοπές της χρηματοδότησης. Φουσκωμένοι προϋπολογισμοί έπρεπε να συρρικνωθούν και η Αθήνα, της οποίας η χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση περικόπηκε κατά 65% από το 2010, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ο κ. Καμίνης πέτυχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του ως δήμαρχος, χωρίς να θυσιάσει ζωτικές κοινωνικές υπηρεσίες, η αναγκαιότητα των οποίων αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. “Κόβουμε από αλλού”, λέει. Ενας πρώτος στόχος για περικοπές: ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ο σταθμός είχε έσοδα 300.000€ και κόστιζε περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του. Ο Τάκης Καμπύλης, ένας δημοσιογράφος που ο κ. Καμίνης διόρισε γενικό διευθυντή του σταθμού, λέει : ” Δεν μπορούσαμε να συνεχισουμε να πληρώνουμε πλουσιοπάροχα ανθρώπους που είχαν τρεις ή τέσσερις δουλειές, σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας μεταξύ των δημοσιογράφων”. Διώχνοντας μερικά από τα μεγάλα ονόματα, ο κ. Καμίνης έκανε εχθρούς με επιρροή στον χώρο των media, αλλά δυο χρόνια μετά, το κόστος της επιχείρησης μειώθηκε περισσότερο από τα 2/3 και τα ποσοστά ακραματικότητας ανέβηκαν.

Συνολικά, επί δημαρχίας Καμίνη, το εργατικό δυναμικό μειώθηκε σε 8.700 άτομα στο τέλος του 2012, από τα 12.000 άτομα, δύο χρόνια νωρίτερα. “Κατάλαβε κάποιος κάποια διάφορα; “, λέει.

´Ενας άνθρωπος που την κατάλαβε είναι ο Θέμης Μπαλασόπουλος, ο επικεφαλής του σωματείου εργαζομένων. Τα μέλη του σωματείου του Μπαλασόπουλου, τα οποία κατέλαβαν τα γραφεία της δημοτικής Διεύθυνσης στην Αθήνα και αλλού στην Ελλάδα, από την Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι για τις κατ´ εντολήν από το προγράμματα διάσωσης απολύσεις, έχει συχνά συγκρουστεί με τον κ. Καμίνη. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Αθήνας τον κατηγόρησε την Δευτέρα οτι βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον του από εξαγριωμένους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία συνέβη το προηγούμενο βράδυ ( ο πρόεδρος του σωματείου το αρνείται). “Στο παρελθόν ο δήμαρχος της Αθήνας ήταν ο ειλικρινής διαμεσολαβητής ανάμεσα στους δημοτικούς υπαλλήλους και την κυβέρνηση”, λέει ο Μπαλασόπουλος. “Τώρα, σε αυτούς τους καιρούς της μετωπικής επίθεσης στα δικαιώματά μας, ο κ. Καμίνης δεν συντάχθηκε ούτε με εμάς, ούτε στο μέσο, στάθηκε εναντίον μας”.

Ο δήμαρχος δεν θα υποχωρήσει, αλλά δεν θέλει να τον θυμούνται μόνο για τη διαχείρηση της λιτότητας με σφιγμένα χείλη. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναβάθμιση των περιοχών γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο μέχρι τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο. Αυτό είναι το ιστορικό κεντρο της Αθήνας και τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε το επίκεντρο διακίνησης ναρκωτικών, πορνείας και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας. Παρά τους νομικούς και γραφειοκρατικούς περιορισμούς, ο κ. Καμίνης προσπαθεί να προωθήσει ένα αστικό αναπτυξιακό σχέδιο, που εκπονήθηκε από ιδιώτες, για τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, με προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο κυρίως από χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΙάσωναςΤσάκωνας, επικεφαλής της OLIAROS, την εταιρεία πίσω από το σχέδιο ανάπτυξης, λέει στον ΤΙΜΕ ότι ο δήμαρχος, παρότι κατ´ ιδίαν ήταν θετικός, αρχικά υπήρξε “πολύ προσεκτικός στο να μην πάρει θέση δημοσίως”, με τον φόβο να μην προκαλέσει αναστάτωση στην αριστερή πτέρυγα του συνασπισμού που συμμετείχε, η οποία θα ήταν πολύ εχθρική στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα αποτελούσε και την αιχμή δόρατος μια τέτοιας προσπάθειας. Έκτοτε, λέει ο Τσάκωνας, ο Καμίνης υπήρξε πιό ανοιχτός ως προς την συμπαράστασή του.

“Είναι μια πολύ προβληματική περιοχή, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες “λέει ο δήμαρχος. “Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της πόλης”. Η όλο και αυξανόμενη υποστήριξη του στο σχέδιο της εταιρείας OLIAROS είναι άλλη μία ένδειξη της προθυμίας του Καμίνη να βρει λύσεις πέρα από ιδεολογίες. Με τις δημοτικές εκλογές να απέχουν ένα χρόνο και με τους δογματικούς να κραυγάζουν και όχι μόνο, σε καθημερινή βάση, η μοίρα του θα αποκαλύψει πολλά για την εξέλιξη της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας προς μια νέα ωρίμανση.


από το aristerok.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου