Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Nα μιλήσουμε στους νέους ---του Γιάννη Μπέζου

Μετά από 3-4 χρόνια μεγάλης δοκιμασίας, προσπαθώ να ανακαλύψω τι απέμεινε μέσα μας σαν αποτύπωμα. Όχι μέσα στους άλλους. Σε μένα. Ουδείς αναμάρτητος, και ανυποψίαστος. Η πλασματική δύναμη που μας προσέφερε το χρήμα και κατ' επέκταση η αλόγιστη και κυρίως κακόγουστη χρήση του, μας οδήγησε στην ανυπαρξία της ανησυχίας, και στην εκμετάλλευση της δημοκρατίας, για την οποία όλοι, τόσο πολύ ανησυχούμε.

Κρίνοντας πάντα από τον εαυτό μου -και τον εαυτό μου- εκτιμώ ότι ήρθε πλέον η ώρα, να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, αν θέλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν πολίτες σκεπτόμενοι, και όχι σαν υπήκοοι, κυρίως των επιθυμιών μας. Το Μ' ΑΡΕΣΕΙ- ΔΕΝ Μ' ΑΡΕΣΕΙ, δεν έχει μέλλον. Η χώρα μας, έχει βαθύ πρόβλημα παιδείας, αγωγής, και σκέψης. Όχι παραγωγής ιδεών, από τέτοιες χορτάσαμε. Χρειάζεται να συμφωνήσουμε στα απλά, στα αυτονόητα. Στην εφαρμογή των νόμων. Στην προστασία των αδυνάτων. Των μειοψηφιών. Να πούμε την αλήθεια στα παιδιά μας. Ότι χρειάζεται αγώνας και μόχθος για να έχεις επιτυχημένη ζωή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος, το οποίο όλοι χλευάζουμε, αλλά όλοι θέλουμε να εξαρτηθούμε απ' αυτό, πρέπει να εγγυάται την κοινωνική συνοχή, και όχι την προσωπική μας ευτυχία. Να ενδιαφερθούμε για τον άγνωστο συμπολίτη μας, και λιγότερο για την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ μας. Αν θέλουμε να τιμήσουμε τη λέξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ας γίνουμε παραδείγματα. Όχι φορείς τίτλων και σημαιών.



Συμμετέχοντας στην πρόσφατη κίνηση των 58, θα προσπαθήσω με τη δουλειά μου, αλλά και με τη δημόσια συμπεριφορά μου, να ερεθίσω όσο μπορώ τους νέους ανθρώπους. Να πυροδοτηθεί η ανησυχία τους, να αποκτήσουν ορίζοντα, να αποτινάξουν τα ανόητα συνθήματα του παρελθόντος, να γίνουν πολίτες γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Να συνειδητοποιήσουν ότι στη Δημοκρατία υπάρχουν διαφωνίες. Και πρέπει να υπάρχουν. Μόνον οι δούλοι συμφωνούν μεταξύ τους. Να καταλάβουν ότι αυτά που μας ενώνουν, είναι περισσότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν. Να έχουν αναλυτική σκέψη, και να ασκηθούν στη διαδικασία του διαλόγου και όχι των παραλλήλων μονολόγων που είναι προετοιμασμένοι από χθες. Η εποχή μας ζητάει τα δύσκολα. Πρέπει οι μεγαλύτεροι να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Και οι νεότεροι να αναμετρηθούν. Κυρίως με τον εαυτό τους. Το μέλλον, τους χρειάζεται. Όχι σαν αντισήκωμα του παρελθόντος, αλλά σαν νέο, ουσιαστικό ξεκίνημα.

*Ο Γιάννης Μπέζος είναι ηθοποιός

από το http://www.protagon.gr

1η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Πρόσκληση
Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 σας προσκαλούμε στο θέατρο Ακροπόλ στις 7 μ.μ. στην 1η Ανοιχτή Συγκέντρωση για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με θέμα: «Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας-Για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης» που οργανώνουν η Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη (πρωτοβουλία των «58») και οι πολιτικές κινήσεις Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές, «Μπροστά!», Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β’.
Ομιλητής ο Γιάννης Βούλγαρης
Παρεμβαίνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας των «58»
  • Παρασκευάς Αυγερινός
  • Πασχάλης Αγανίδης
  • Χαριτίνη Καρακωστάκη
  • Γιάννης Μπέζος
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, 7 μ.μ., Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11 (μετρό Πανεπιστήμιο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου