Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ από τον Σταύρο Μπένο

Για τον “κακέκτυπο του δικομματισμού” που βιώνει η χώρα και για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς μίλησε στα “Χ.Ν”, το μέλος της Κίνησης των 58, Σταύρος Μπένος, υπογραμμίζοντας ότι επιδίωξη της πρωτοβουλίας είναι η από κοινού κάθοδος στις επερχόμενες ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα, απηύθυνε από τα Χανιά κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.
«Είναι σαν να έχουμε βάλει μια αυτοδέσμευση στον εαυτό μας, ότι τους θέλουμε όλους μαζί, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα πριν να είμαστε όλοι μαζί», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και υποστήριξε ότι οι ιδεολογικές διαφορές της κίνησης με τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους είναι πολύ μικρότερες από ό,τι οι εσωτερικές διαφορές στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο «ψευτοδίλημμα» και πρόσθεσε ότι «το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην επόμενη ημέρα, θέτοντας ως στόχο της κίνησης (που όπως είπε δεν φιλοδοξεί να γίνει κόμμα) τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση το οποίο θα συγκροτηθεί μαζί με την κοινωνία.

• Θέλω να ξεκινήσουμε από την ανάγκη που γέννησε την “Κίνηση των 58”. Σύμφωνα με το ιδρυτικό σας κείμενο αναφέρετε ότι υπάρχει ένα “κενό” στην κεντροαριστερά το οποίο προφανώς θεωρείτε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από τον παραδοσιακό εκφραστή της το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε από τη ΔΗ.ΜΑΡ. Είναι έτσι;
Η έκφραση κενό είναι μια ήπια έκφραση. Υπάρχει για την ακρίβεια μια κατάρρευση ενός ιστορικού ρεύματος που πάντα δήλωνε “παρών” στις μεγάλες στιγμές της χώρας. Είναι το ρεύμα, ας το πούμε σχηματικά, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου. Aυτός ο χώρος που είναι ευρύς -και που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εκφράζει πάνω από 35% των πολιτών- στην ουσία κινδυνεύει με απόλυτη κατάρρευση. Γι’αυτό επιλέξαμε στον τίτλο της εκδήλωσής μας στα Χανιά να υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: είναι η λέξη Ενότητα (του χώρου της κεντροαριστεράς) και η λέξη Χρέος. Χρέος ως ένα αντίδωρο γι’ αυτή τη χώρα και πατρίδα που τόσα μας έδωσε και που ο καθένας με τη διαδρομή, τα λάθη και τα καλά του, πρέπει τώρα να καταθέσει ό,τι καλύτερο έχει σε αυτή την προσπάθεια.

• Αν όμως δεν μπορεί να εκφραστεί, υποθέτω για ιδεολογικούς λόγους, η κεντροαριστερά μέσα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜ.ΑΡ. τότε γιατί απευθύνετε κάλεσμα προς αυτούς τους χώρους για να προχωρήσετε μαζί;

Εχοντας απόλυτη συνείδηση της ιστορικότητας των δύο αυτών παρατάξεων. Γιατί και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι μια νεοσύστατη παράταξη 2 ετών, αλλά κουβαλάει το βαρύ φορτίο μιας εποποιίας που ήταν το ΚΚΕ εσωτερικού. Από στοιχειώδη λοιπόν σεβασμό. Δεν θα ταίριαζε κάτι άλλο, ούτε στην πολιτιστική πλευρά του εγχειρήματος. Εμείς λέμε κι αυτοί μέσα, όπως είναι, όλοι μαζί. Η ιστορία και η δυναμική του πράγματος θα μας δείξει πού θα πάμε την επόμενη ημέρα. Είναι σαν να έχουμε βάλει μια αυτοδέσμευση στον εαυτό μας ότι τους θέλουμε όλους μαζί, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα πριν να είμαστε όλοι μαζί. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ανιχνεύσουμε τα “κοιτάσματα” της χώρας σαν και αυτό που κάνουμε στα Χανιά. Θέλουμε να δούμε σε κάθε τόπο -μετά την πρώτη δήλωση και παρουσία- τι δυναμική έχει αναπτυχθεί με στόχο να προχωρήσουμε όλοι μαζί και με ημερομηνία κλειδί τις ευρωεκλογές.

• Υπάρχουν δηλαδή οι πολιτικές – ιδεολογικές προϋποθέσεις για να συμπορευτείτε με αυτούς τους χώρους;

Απόλυτα. Οι διαφορές σε αυτούς τους χώρους που περιγράψαμε είναι πολύ μικρότερες από ό,τι οι εσωτερικές διαφορές στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μου εσείς για παράδειγμα τι κοινό θα βρίσκατε ανάμεσα στον κ. Σταθάκη και στον κ. Λαφαζάνη. Εγώ πιστεύω ότι ο Σταθάκης είναι πολύ πιο κοντά σ’ αυτά που εμείς πρεσβεύουμε παρά προς τον Λαφαζάνη.

• Ωστόσο, η στάση που τηρούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί χώροι που αναφερθήκατε στη σημερινή πολιτική συγκυρία είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι;
Απολύτως. Ωστόσο, ζούμε έναν κακέκτυπο του δικομματισμού. Ο σημερινός διπολισμός είναι μία τυφλή αντιπαράθεση, η οποία δεν έχει ιστορικό βάθος.

Διαιρεί τον κόσμο με ένα ψευτοδίλημμα που δεν έχει βάθος και το οποίο είναι “μνημόνιο -αντιμνημόνιο”. Αυτό εγκλωβίζει τους ανθρώπους πιο πολύ με συναισθηματικό τρόπο και με τα υλικά της κατάρρευσης του μεταπολιτευτικού κύκλου που είναι ο λαϊκισμός και δεν τους αφήνει ελεύθερους, δεν αφήνει την πολιτική να δράσει. Εμείς από την πλευρά μας βεβαίως και πρέπει να ερμηνεύσουμε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να δώσουμε το μεγάλο βάρος στην επόμενη ημέρα. Αυτή είναι η αποστολή μας, να διατυπώσουμε προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

• Δεν παύει, ωστόσο, το μνημόνιο να συνεχίζει να διαμορφώνει τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Επίσης, η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου -ώστε στην πορεία όπως λένε να αποδεσμευτεί η χώρα από αυτό- ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κατάργηση του μνημονίου. Εσείς πώς τοποθετείστε;

Εμείς δεν τασσόμαστε ούτε με τη μία πλευρά ούτε με την άλλη. Γιατί η μεν κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στο μνημόνιο και δεν της έχει μείνει ανάσα για το μέλλον της χώρας. Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για παράδειγμα δεν ακούσαμε μια κουβέντα για το μέλλον. Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορείται απ’ αυτή την απίστευτη κατάρα του λαϊκισμού. Σκεφτείτε μόνο, αν υπάρχει σύζευξη ανάμεσα στη θέση ότι θα κάνω μονομερείς ενέργειες και στο ότι θα μείνουμε στο ευρώ. Δηλαδή η Κύπρος δεν τους προβλημάτισε καθόλου που το περήφανο “όχι” κράτησε μόλις δύο μερόνυχτα. Εμείς πάλι χωρίς να παραβλέπουμε ούτε ένα ψήγμα από τις θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες νομίζουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα. Ολη μας η δυναμική πρέπει να στραφεί εκεί. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και πιο πολύ στο επίπεδο της νοοτροπίας: Πρέπει να αποβάλουμε τον κομματικό μας εαυτό, γιατί όλοι έχουμε έναν παλιό κομματικό εαυτό. Γι’αυτό και συγκροτούμε μια κίνηση και όχι ένα κόμμα. Δεν θέλουμε να επέμβουμε στη συγκυρία. Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στη θεμελίωση του χώρου αυτού και τη διατύπωση μιας ιδέας που θα λυτρώσει τους Ελληνες. Και μάλιστα για να είμαστε ευανάγνωστοι θα επιλέξουμε 3 – 4 μεγάλες θεματικές ενότητες που συγκροτούν ένα μεταρρυθμιστικό σχήμα για την επόμενη ημέρα της χώρας μας. Ενότητες που θα είναι: Η ευρώπη, το κράτος, οι θεσμοί και η οικονομία. Σύντομα θα γίνουν συζητήσεις για όλα αυτά προκειμένου το συντομότερο να υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση και καθένας να μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του για να φτάσουμε σε μια εθνική πρόταση εξόδου από την κρίση.

• Τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι η κίνηση ταυτίζεται ιδεολογικά με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αφού υπάρχουν στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη στην κίνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του;

Υπάρχει και αυτό, αλλά στο μέγεθος και στη συνθετότητα του εγχειρήματος είναι απλώς μια συνιστώσα που είναι ευπρόσδεκτη. Κι αυτό γιατί υπάρχουν και τόσα άλλα πράγματα. Για παράδειγμα θα σας το πω ευθέως ότι προσωπικά βρίσκω πάρα πολλές συγγένειες με τη “Δράση”. Θέλω να μιλήσω μαζί τους. Κι αυτό διότι ο κόσμος μπερδεύει τον πολιτικό φιλελευθερισμό με τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Εχω μεγάλες αντιρρήσεις με τον αγαπημένο μου φίλο, κι ένα από τα κορυφαία κατά τη γνώμη μου πολιτικά στελέχη της χώρας μεταπολιτευτικά, Στέφανο Μάνο για το οικονομικό του πρόγραμμα αλλά έχω μεγάλες συμπτώσεις για το κομμάτι του πολιτικού φιλελευθερισμού όπως εκδηλώνεται αυτό σε πολλά πεδία της δημόσιας ζωής. Για παράδειγμα ευτύχισα ως νεαρός δήμαρχος να έχω έναν αριστερό πολεοδόμο, μια μεγάλη μορφή, τον Γρηγόρη Διαμαντόπουλο που όταν έκανε ο “νεοφιλελεύθερος” Μάνος τον πολεοδομικό νόμο μου είπε: «τρέξε αυτός είναι ο πιο προοδευτικός νόμος που έχει γίνει στη χώρα». Ετσι ανατάχθει η πόλη μου και άντεξε την κρίση των σεισμών, επειδή υπήρξε η συνεργασία ενός νόμου ενός “νεοφιλελεύθερου” που παντρεύτηκε με την αριστερή διανόηση ενός πολεοδόμου.

• Χαρακτηρίσατε σαν ορόσημο τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα της κίνησης είναι να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία;

Οχι. Εμείς έχουμε την εξής ιδέα αυτή τη στιγμή -χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει στην πορεία- να αναπτυχθεί μια δυναμική στην κίνηση και να πειστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και άλλες μικρότερες κινήσεις, που πολλές βρίσκονται ήδη σε μια κοινή πορεία με εμάς, να κατέβουμε όλοι μαζί με την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κι όχι με κομματικά σύμβολα και σημαίες. Γιατί αν κατέβουμε όλοι μαζί τότε υπάρχει ελπίδα να υπάρξει μια ανάσχεση σε αυτή τη βάρβαρη πορεία της χώρας και της πόλωσης που θα εξαφανίσει τον χώρο. Κι αν καταγραφεί μια σημαντική δύναμη κι ένα σημαντικό ποσοστό, τότε η επόμενη ημέρα θα είναι πραγματικά μία άλλη μέρα. Θα είναι μια μέρα που μπορεί να υπάρξει διάλογος, πολιτική, συμφιλίωση και εθνική συνεννόηση.

«Χρέος η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς»

Πρόσκληση προς τους πολίτες που αισθάνονται ιστορικά και ιδεολογικά κοντά στον χώρο της κεντροαριστεράς να συνταχθούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησής της απηύθυνε το μέλος της πρωτοβουλίας των 58 Σταύρος Μπένος μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χανίων για την Κεντροαριστερά στην Τράπεζα Χανίων. «Ηρθαμε να συζητήσουμε, να κάνουμε μια πρόσκληση σε όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν ιστορικά και ιδεολογικά σε αυτόν τον χώρο και να τους πούμε ότι θέλουμε να πορευτούμε μαζί τους», ανέφερε ο κ. Μπένος, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα το πρωί στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης είχε υπογραμμίσει ότι πίσω από την κίνηση δεν βρίσκονται προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες. «Εμείς που συγκροτήσαμε αυτή την κίνηση θέλω να σας δηλώσω με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιδιώκουμε θέσεις και αξιώματα. Εχω προσωπικά δεσμευτεί ότι ποτέ μου δεν πρόκειται να διεκδικήσω ρόλους και αξιώματα. Απλώς με συγκλονίζει η ιδέα και γι’ αυτό εντάχθηκα στην κίνηση των 58 για να παλέψουμε όλοι, ως χρέος για τον εαυτό μας πρώτα, για τον ιστορικό χώρο της κεντροαριστεράς ύστερα αλλά κυρίως για τον τόπο και την πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Μπένος ενώ αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κίνησης τόνισε ότι θα γίνει μια συγκέντρωση στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν 3 – 4 θεματικά φόρουμ προκειμένου να συγκροτηθεί σταδιακά το «εθνικό σχέδιο για τη χώρα».

από το http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου