Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΣΜΟΥ ---της Βίκυ Πετρουνάκου

Διαβάζοντας το άρθρο του Cas Muddle «A European shutdown? The 2014 European elections and the great recession», θεώρησα ότι είναι σημαντικό να μεταφράσω ορισμένα σημεία ώστε να αναδειχθεί μία άλλη άποψη για την άνοδο της ακροδεξιάς στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν συνεχείς αναφορές στα ΜΜΕ για τις πιθανές εκδοχές του αποτελέσματος των προσεχών ευρωεκλογών. Οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και πολιτικοί (Letta, Barroso, Schultz) προειδοποιούν για 1. αύξηση των ακροδεξιών τάσεων, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης 2. αύξηση των αντι-ευρωπαϊστών και για 3. πιθανή αναστολή της λειτουργίας της Ε.Ε., όπως έγινε πρόσφατα στην Αμερική.

Η ιδέα ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε αύξηση υποστηρικτών των ακροδεξιών κομμάτων προέρχεται από τη γερμανική Δημοκρατία της Βαϊμάρης και συνδέεται έντονα σήμερα με την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία (εκλογές 2012) και της ΧΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως καταδεικνύει ο Muddle, η διαπίστωση αυτή είναι ανακριβής.

Αν κάποιος συγκρίνει τα (εθνικά) εκλογικά αποτελέσματα των ακροδεξιών κομμάτων πριν την κρίση και κατά τη διάρκεια της κρίσης στο σύνολο των κρατών της ΕΕ, υπάρχουν περίπου ίδια ποσοστά ανόδου όσο και πτώσης.




Συγκεκριμένα, μόνο 19 από τα 28 κράτη-μέλη έχουν ακροδεξιό κόμμα το οποίο έχει σημειώσει άνοδο άνω του πάνω από 1% στις εθνικές εκλογές την περίοδο 2005-2013. Η ακροδεξιά έχει αυξήσει τα ποσοστά της σε 10 χώρες από τότε που άρχισε η κρίση, και μόνο σε 4 από αυτές η διαφορά ήταν μεγάλη (πάνω από 5%: Αυστρία, Γαλλία Ουγγαρία και Λεττονία). Αντιθέτως, σε 9 χώρες τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα. Μείωση μεγαλύτερη του 5% σημειώθηκε στο Βέλγιο, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Δηλαδή, μόνο σε 10 από τις 28 χώρες (το 35%) κέρδισε ψήφους η ακροδεξιά κατά την οικονομική κρίση και μόνο σε 4 χώρες αυτή η αύξηση ήταν μεγάλη.

Ενόψει των Ευρωεκλογών, τα κράτη-μέλη θα διοργανώσουν εκλογές για να αναδειχθούν οι εθνικοί αντιπρόσωποι της νέας Ευρωβουλής. Ενώ τα εκλογικά συστήματα διαφέρουν, σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν κάποια μορφή αναλογικής αντιπροσώπευσης που συχνά συνδυάζεται με κάποιο ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Ευρωβουλή (συνήθως 4-5%). Ο αριθμός των θέσεων τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι διαφέρουν σημαντικά (6 η Μάλτα, 97 η Γερμανία). Συνεπώς για χώρες που τους αναλογούν λιγότερο από 20 θέσεις το ελάχιστο όριο για είσοδο στην Ευρωβουλή είναι πολύ μεγαλύτερο από 5%, άρα λιγότερα κόμματα καταφέρνουν να μπουν στην Ευρωβουλή.

Βάσει έρευνας του συγγραφέα και σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, 12 (από τα 28) ακροδεξιά κόμματα κρατών-μελών θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Ευρωβουλή. Η ακροδεξιά θα κερδίσει συνολικά 34 θέσεις το οποίο αναλογεί σε 4% όλων των θέσεων επί του συνόλου.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το αγγλικό think tank Counterpoint, οι ακροδεξιοί σχηματισμοί επικεντρώνονται περισσότερο στη ανάκτηση δημοσιότητας παρά στη συμμετοχή σε διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής στην Ευρωβουλή.

Όσον αφορά στις αναφορές για αναστολή της λειτουργίας της Ε.Ε., κατ' αντιστοιχία με όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η ΕΕ και η αμερικάνικη κυβέρνηση λειτουργούν διαφορετικά και μία πιθανή αναστολή της λειτουργίας της Ε.Ε. θα έχει ελάχιστη επιρροή στη ζωή των πολιτών.

Το άρθρο θεωρεί ως Ευρωσκεπτικιστές: τα ακροδεξιά κόμματα, τα ακρό αριστερά κόμματα (στα οποία κατατάσσει το ΣΥΡΙΖΑ), τα Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Φιλανδών και Γερμανών και τα sui generis κόμματα διαμαρτυρίας όπως του B. Grillo.

Κάνοντας έναν υπολογισμό για την είσοδο των Ευρωσκεπτικιστών στην επόμενη Ευρωβουλή, η άκρα αριστερά θα λάβει 38 θέσεις (5%), τα κόμματα των Ευρωσκεπιτικιστών 5 θέσεις (1%) και τα κόμματα διαμαρτυρίας (ο Beppe Grillo) 19 θέσεις (3%). Αν υπολογίσουμε και ένα 5% του Γερμανικού AfD (Alternative for Germany) , τότε συνολικά οι Ευρωσκεπτικιστικές θα λάβουν σύνολο 117 θέσεις. Δηλαδή 15%των θέσεων της Ευρωβουλής, σίγουρα υψηλό ποσοστό σε σχέση με τα προηγούμενα, αλλά ασήμαντο σε σχέση με το 85% των Ευρωπαϊστών.

Σαφώς υπάρχουν και άλλοι μετριοπαθείς (soft Eurosceptics) όπως οι Βρετανοί (Conservatives) και οι Πολωνοί (Polish Law and Justice), οι οποίοι ενδέχεται να ασκήσουν περισσότερη πίεση λόγω της υποστήριξης των ‘σκληρών’ Ευρωσκεπτικιστών αν και στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής δε στάθηκαν ποτέ πραγματικό εμπόδιο.

Συμπερασματικά, ενώ στις ερχόμενες Ευρωεκλογές θα υπάρχει πρωτοφανής αύξηση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων, η επόμενη Ευρωβουλή θα παραμείνει οχυρό των ευρωπαϊστών και των μετριοπαθών ευρωσκεπτικιστών, και θα έχει όλη τη δύναμη να υπερνικήσει τους λίγους «αντιρρησίες».

* Η Βίκυ Πετρουνάκου είναι πολιτικός επιστήμονας και μέλος του Δικτύου.

από το http://todiktio.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου